de leguaan
Groene leguaan/Iguana Iguana
Algemeen
De latijnse naam voor de groene leguaan is iguana iguana, deze is te herkennen aan zijn groene kleur, de zak onder zijn keel, een kam op zijn kop en rug en zijn lange staart waarmee hij flinke klappen uit kan delen. De leguaan groeit ongeveer 3 jaar in de lengte de volgende 2 jaar zal hij nog iets dikker worden, dus na ongeveer 5 jaar is de leguaan volgroeid en volwassen. Sommige worden wel meer dan 2 meter lang, en sommige mannetjes wegen dan wel meer dan 5 kilo!!! De gemiddelde leeftijd wordt geschat op 15 jaar. Ze eten bladeren en vruchten en leven meestal hoog in de bomen. Ze zijn afkomstig uit zuid- en midden Amerika.
Huisvesting
Ze hebben dus behoorlijk wat ruimte nodig.een bak van 1,5 meter breed , 1 meter diep en 2 meter hoog is echt niks te groot. Dan praten we wel over de oudere leguanen. Voor een jong leguaantje is het beter een kleinere bak te nemen zodat hij beter aan de verzorger kan wennen. Neem hiervoor de leguaan regelmatig uit zijn bak, houd hem tegen je borst en praat er tegen. De dieren zullen zo het vlugst aan je gewend raken. In de bak moet een dag temperatuur liggen van 25 tot 30 graden, 's nachts zo'n 20 graden. Op een of meer plaatsen hang je een reflector-lamp waar het best een graad of 40 mag worden, de leguaan zal hier regelmatig onder liggen en gaan zonnen, zorg dus bij meer leguanen voor meer lampen. Zorg voor een tak of stronk waar hij op kan liggen onder de lamp. Verder kun je de bak inrichten met wat grote stenen en een kurkplaat tegen de achterwand. Echte planten in de bak is geen succes,deze worden dan hoogstwaarschijnlijk opgegeten, dus neem eventueel kunst-planten. Ook moet er nog een waterschaal in staan die wel zeer regelmatig ververst moet worden. De leguaan zal het drinkwater namelijk ook gebruiken om zijn ontlasting er in te laten. Verder zijn houtsnippers heel geschikt als bodemgrond of houtkrullen.Gebruik liever geen zand de leguaan kan hiervan eten, dit kan een darmverstopping geven. Maak de bak regelmatig schoon, je haalt gewoon alles uit de bak en schrobt de bak goed uit. Denk er wel aan dat je bij het weer inrichten van de bak wel alles weer op dezelfde plek terug zet, de leguaan kan hier anders gestresst van raken.
Voeding
Wat het voedsel betreft hebben leguanen best een gevarieerd dieet nodig. Hij heeft elke dag verse groenten nodig, maar niet alle soorten groenten zijn goed voor hem,er zijn groenten die zelfs tot dood kunnen leiden. Geef hem geen sla,aardappel,citrusvruchten en spinazie, hier zit nitraat in en daar kunnen ze dood van gaan. Wel goede en gezonde groenten zijn: andijvie,appel,koolsoorten,komkommer,taugé,perzik en nectarine. Ook heb je een soort van korrels waar verschillende soorten vitaminen en voedingswaarden inzitten. Alleen niet alle leguanen vinden het lekker, de kans zit er dus in dat je leguaan het niet eet. Verder hebben ze ook graag dierlijke kost zoals krekels, sprinkhanen, meelwormen en als ze wat ouder zijn muisjes of jonge ratjes. Geef ze echter niet te vaak muizen of ratjes want hier kunnen ze nierklachten van krijgen en uiteindelijk dood aan gaan. Het is ook belangrijk dat de kalk en het vitamine op peil is, strooi daarom op al het eten vitamine/kalk poeder. Dit heb je ook in vloeibare vorm, die kun je in het drinkwater doen of er eventueel inspuiten in je muisjes, met een injectienaald. ( deze kun je vragen bij je dierenarts)
Halsband leguaan/Crotaphytes Collaris
· Grootte : 30 tot 36 cm
· Herkomst : Noord-Amerika
· Levenswijze : Bodembewoner
· Wetgeving : Geen
Huisvesting
Voor twee tot vier dieren is minimaal een terrarium van 60x30x40 cm nodig. In de natuur komen deze dieren voornamelijk voor in droge gebieden . Het terrarium dient overeenkomstig de biotoop ingericht te worden met stukken steen, gezandstraald hout en een schuilplaats. Ook al gaat het hier om woestijnbewoners, toch mag een drinkbak niet ontbreken. Als bodembedekking kunnen we rood of wit zand gebruiken Voor de verlichting en verwarming komt een spot lamp in aanmerking. Het wattage van de lamp is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het terrarium. Als aanvulling is het aan te bevelen een TL te gebruiken die ultraviolet licht uitstraalt. Het UV licht van deze lamp geeft het zonlicht wat ze normaal in het wild zouden hebben. Beide lichtbronnen mogen 12 tot 14 uur per dag branden. Om aan de grote warmtebehoefte van deze woestijnbewoners te voldoen kunnen we ook nog een warmtesteen of verwarmingsmat in het terrarium plaatsen. Als aanvullende warmtebron, voor 's nachts of in de winter, kan een porseleinen verwarmingslamp of rode warmtespot gebruikt worden.
Voeding
Twee tot drie keer per week dienen de dieren gevoerd te worden met krekels en/of sprinkhanen. Als richtlijn kunnen per keer per dier 10 krekels gegeven worden. Door een bakje met buffalowormen in het terrarium te plaatsen hebben de dieren ook tussen de voederbeurten wat te eten. Het is raadzaam om een bakje met fruit of groente op de bodem van het terrarium te plaatsen zodat niet direct opgegeten krekels iets te eten hebben en niet 's nachts aan de hagedissen gaan knagen. Omdat halsbandleguanen van naturen ook hagediseters zijn kunnen ze niet met andere hagedissen geplaatst worden. Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt de insecten te bepoederen met een vitamine- en calciumpreparaat. Het makkelijkst gaat dit door de krekels vanuit het verpakkingsdoosje over te zetten in een plastic zakje en daar dan het poeder aan toe te voegen. Vervolgens even schudden zodat het poeder aan de insecten kan hechten en dan het zakje leeg strooien in het terrarium. Wanneer niet voldoende kalk en vitamine D3 toegediend of opgenomen wordt kunnen er diverse gebreken op gaan treden zoals verweking van de botten. Vitamine in de vorm van een AD3-vloeistof kan aan het drinkwater worden toegevoegd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb