Het Terraium

Het terrarium

Er zijn een aantal soorten terraria, deze zijn allemaal onder verdeeld in de verschillende leefomgevingen van hagedissen, schildpadden of slangen.
Zo heb je hagedissen die in tropische gebieden langs oevers leven.
Voor dit soort hagedissen heb je een oever terrarium nodig.
Of slangen die uit de woestijn komen.
Dus heel logisch een woestijn terrarium.

De verschillende type terrarium zijn:

-Buitenterrarium
-Kamerterrarium
-Oeverterrarium/Riparium
-Paludarium
-Rotsterrarium
-Regenwoudterrarium
-Steppe terrarium
-Woestijnterrarium

Bij de inrichting van een terrarium moet je dus eerst gaan kijken wat voor reptiel je wilt aanschaffen.
Als deze keuze gemaakt is kan je beginnen met informatie te zoeken over de leefomgeving van deze hagedis/slang/schildpad.
Zo moet je een aantal dingen gaan opzoeken:

-Gemiddelde tempratuur in die omgeving
-De luchtvochtigheid
-Hoeveelheid daglicht/duur dag/nacht
-Hoeveelheid water/soort water bron/ toevoer water
-Soort beplanting
-Het gedrag van het dier in zijn omgeving

Nog even en dan kan je beginnen met de inrichting van je terrarium.
Als het goed is weet je op deze manier wat je zo een beetje nodig heb om het voor jou keuze dier een prettige omgeving te maken.
Maar je moet natuurlijk ook kijken naar de grote van het dier.
En dan natuurlijk niet alleen de grote op het moment dat je hem koopt maar hoe groot hij uit eindelijk zal worden met een goede verzorging.
Als voorbeeld een groene leguaan(iguana iguana), je kan hem kopen als jong met een grote van +/- 30cm.
Maar hij zal met goede verzorging een lengte bereiken van +/- 200cm.
Zo zie je dat de keuze van het terrarium niet alleen ligt bij de natuurlijke omgeving van het dier, maar ook aan de uiteindelijke grote van het dier.
Daarom adviseren reptielen kenners altijd eerst info op te zoeken over het dier dat in jouw interesse valt.
Dat scheelt je veel kosten en moeite om voor het dier een nieuw baasje te zoeken.

Er zijn zo veel verschillende reptielen, dus het is moeilijk om zomaar even te zeggen wat voor inrichting ze nodig hebben.
En er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken dan alleen even de omgeving onderzoeken van het dier.
Zoals ik al zei: je moet ook het gedrag van het dier kennen voor de in richting.
Dit is natuurlijk moeilijk als je het dier niet in huis hebt.
Dan kan het je beter vragen aan een kweker of misschien heb je een vriend die het dier heeft die jou interesseert.
Het gedrag is heel belangrijk, sommige dieren houden er bijvoorbeeld van om te graven.
Dan weet je dat ze een dikke bodembedekking nodig hebben.
Andere houden er van om op een tak boven het water te liggen( dit doen ze in hun natuurlijke omgeving, zo kunnen ze makkelijk en snel ontsnappen van vijanden.)
Dit soort plekken hebben ze dan echt nodig om zich veilig te voelen.
Dit soort dingen kunnen stres veroorzaken.
Maar zo heb je ook hagedissen die planten eten, het is niet slim om bij deze soort reptielen echte planten gebruiken.
Ze kunnen dan binnen een paar dagen heel de bak leeg vreten.
Bij dit soort hagedissen/schildpadden kan je dan het beste nepbeplanting plaatsen.
Veel soorten reptielen hebben ook graag een schuilplaats om zich gewoon even terug te trekken.
Dit soort schuil plaatsen vermindert sterk de stres.

Ik zal nu even een lijst met de soorten terraria noemen met daarbij uitleg hoe zo'n terrarium er ongeveer uit zou moeten zien.

Buitenterrarium:
Een buiten terrarium kan je maar voor een paar soorten hagedissen/schildpadden gebruiken.
Je hebt dan ook weer veel verschillende buitenterraria.
- Zo kan je er een bouwen met een houten frame en plexiglas.
Dit kan je gebruiken voor sommige hagedissen/schildpadden die in een warmer klimaat leven, op deze manier ontsnapt er weinig warmte en blijft het lekker warm in het zonnetje.
Zorg wel dat er genoeg ventilatie is zodat het niet te warm wordt, dit kan je gemakkelijk doen met aan een kant aan de bovenkant een strook gaas en een aan de onderkant een strook gaas.
Zo hou je een goede ventilatie en blijft het toch warm.
- Andere bouwen een buitenterrarium met gaas en een houten frame. Dit is voor de wat sterkere soorten dieren. Deze terraria worden natuurlijk wel alleen in de zomer gebruikt, meestal ook alleen in de pieken van de zomer. De hagedissen/schildpadden kunnen op deze manier lekker zonnen, natuurlijk zonlicht is ook heel goed voor de dieren dus is het aan te raden om je hagedis/schildpad in de zomer in een buiten terrarium te houden. Let wel op of het mogelijk is het dier in een buitenterrarium te houden. Je kan ook het beste de hagedis/schildpad 's nachts gewoon binnen te houden, 's avonds word het vaak te koud voor deze dieren in zo'n open terrarium en het is niet prettig om 's morgens je huisdier dood terug te vinden.
- Een andere manier is op een kas op serre te gebruiken. Deze is meestal lekker warm binnen, let wel op dat het niet te warm wordt. Zorg voor genoeg ventilatie.

Je kunt het beste als bodem een betonnen vloer hebben. Zo heb je geen last van knaagdieren of ander ongedierte. Leg wel was houd snippers of een andere natuurlijke bodembedekking op de grond.

Kamer terrarium:


- Een kamer terrarium houdt heel simpel in; een kamer ingericht als terrarium. Deze worden meestal gebruikt voor het grotere terrarium dieren zoals; grote schildpadden, leguanen, reuze slangen of zelfs krokodillen.
De inrichting van het terrarium ligt er aan wat voor dier je hebt.
Het is handig om een centrale verwarming in de kamer te hebben, zo kan je namelijk de kamer op een lekkere tempratuur houden. Een paar grote spots waar de dieren onder kunnen zonnen en UV tl verlichting kan hier mooi opgehangen worden. Het is een stuk makkelijker inrichten in zo'n groot terrarium, je kan overal makkelijk bij en je kan gewoon in het terrarium rond lopen. Zo kan je ook wat extraatjes in het terrarium stoppen zoals een sproei systeem, dit is een stuk makkelijker want zo word elke dag het terrarium automatisch lekker vochtig gesproeid. In dit soort terraria kan je ook een mooie grote waterbak maken, dit kan van bijvoorbeeld met tegellijm of cement gemaakt worden. Er kunnen grote boomstammen in de kamer opgehangen worden en plateaus gemaakt worden waar de dieren op kunnen liggen. Verder moet je af gaan op waar het dier vandaan komt en het naar zijn leefomgeving inrichten.

Oeverterrarium/riparium:


- Een oeverterrarium/riparium wordt als hetzelfde beschouwt. Dit soort terrarium wordt gebruikt voor amfibieën en water liefhebbende reptielen zoals wateragamen(Physignathus Cocincinus). Het terrarium moet heel vochtig zijn dus van hout kan hij niet gemaakt worden, een glazen bak is het beste wat gebruikt kan worden. Het terrarium is in 2 gedeeltes verdeeld, een water en land gedeelte. Het water is hier heel belangrijk, de dieren moeten er namelijk in kunnen zwemmen en besteden het meeste deel van hun tijd in het water door.
We zullen beginnen met het land gedeelte, dit kan je goed beplanten door de sterke luchtvochtigheid. Zo kan je bijvoorbeeld orchideeën of oever planten in het terrarium zetten. Let wel goed op dat deze planten niet giftig zijn! Een soort bos grond die goed vochtig kan worden en kan blijven is gepast, zo kan je de planten ook gewoon in de grond zetten in plaats van aparte potten. Dit ziet er een stuk mooier uit en blijven de planten ook sterker staan.
Het water gedeelte moet +/- 2/3 van het gehele terrarium zijn, het is dus lastig om dat elke dag te verschonen, de beste manier is een goede filter gebruiken die het water elke dag rond de klok filtert. Om het water elke dag op tempratuur te houden kan je een spot boven het water hangen dit zorgt ook voor een goede verdamping dus luchtvochtigheid, of gewoon een verwarming element in het water die het op een lekkere tempratuur houd.
Een waterval is ook een hele goede manier om een hogere luchtvochtigheid te bereiken, dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld een grote pomp. Het ziet er ook heel mooi uit in dit soort terraria. Men stopt ook wel eens vissen zoals guppen in het water, deze eten voor een groot deel tot helemaal de uitwerpselen van de hagedissen op, en ziet er heel leuk uit zulke visjes in je terrarium.
De meeste hagedissen in een oever/riparium hebben een tempratuur nodig van 26-30 graden, maar als nog dat ligt aan de oorsprong van het dier. Hou het terrarium goed vochtig door ook elke dag even te sproeien, de dieren vinden het vaak ook lekker om met water besproeit te worden.

Paludarium:


- Een padularium word gebruikt voor veel soorten amfibieën, over het algemeen worden er kikkers of padden in gehouden. Dit soort terrarium heeft net als een oeverterrarium een water en land gedeelte, maar is vaak in verhouding een stuk kleiner. Bij een padularium terrarium is het +/- 1/3 water.
Het moet heel vochtig zijn, soms zelfs tot een echt modderig poeltje, dit is een hele belangrijke factor voor de gezondheid voor de amfibieën. Vaak worden er als beplanting in dit soort terraria bromelia's gebruikt, veel soorten mossen kunne ook geplant worden vanwege de hoge luchtvochtigheid.
De tempratuur is nooit zo heel hoog, 20-25 graden moet voldoende zijn. Een warmtelamp kan al te veel zijn in deze terraria, de dieren en beplanting kan er vaak niet tegen, dus een tl licht moet al voldoende zijn. Zog er dan wel voor dat het terrarium niet op een tochtige of koele plek staat.
Als achterwand kan je bijvoorbeeld varenwortel gebruiken, als dit goed vochtig gehouden word groeien er varens en andere soorten planeten/bloemen uit.

Rotsterrarium:
- Een rotsterrarium word gebruikt voor echte muurhagedissen en een aantal soorten gekko's. Dit is vaak een droog terrarium maar kan ook een vochtig terrarium zijn, de hele wand is uit verschillende grote stenen opgebouwd. In de rotsen kunnen ook een aantal holen gemaakt worden, zo creëer je een mooie schuilplaats voor dieren.
Op de bodem kan zand of turf gelegd worden(droog of vochtige omgeving), takken en planten kunnen ook in het terrarium worden geplaatst dit kan ook dienen als schuilplaats en het vult het terrarium mooi op. Zo kan je bijvoorbeeld muurplanten in het terrarium plaatsen, zoals bepaalde klimplanten(let op sommige zijn giftig!). De grootte van de water plaats ligt aan de hagedis en zijn natuurlijke leefomgeving. Droge terraria hebben niet zo'n grote water bak nodig, maar vochtige hebben een waterbak nodig waar ze minstens in kunnen baden.

Regenwoudterrarium:
- Een regenwoudterrarium word gebruikt voor regenwoud bewoners. Zoals, basilisken, leguanen en een aantal boa, python en schildpadden soorten. Het regenwoudterrarium is een vochtig terrarium en moet dus ook elke dag gesproeid worden, de luchtvochtigheid moet +/- 75% tot 90% zijn. De tempratuur ligt tussen de 25-30 graden met onder de spots tot 35 graden, in de nacht mag de tempratuur 5 graden dalen dus tot zo'n 20/25 graden.
Dit terrarium kan beplant worden met bijvoorbeeld varens, orchideeën, bromelia's en tropische palmen, let wel op wat je beplant als je een herbivoor in je terrarium zet en of het wel verstandig is om het überhaupt te beplanten. Vaak worden alle planten kaal gevreten door bijvoorbeeld een planteneter als een groene leguaan, dan is het vaak verstandiger om je terrarium te bekleden met nep planten. In dit soort terraria moeten veel klim mogelijkheden zijn(behalve bij schildpadden natuurlijk). Deze dieren hebben ook een flinke water bassin nodig, voor bijvoorbeeld groene leguanen kan je het best een douchebak gebruiken, hier kunnen ze lekker in baden, je zou ook eventueel je eigen water bak maken van cement of tegellijm. Dit wordt vaak gebruikt bij grote schildpadden soorten, op deze manier kan je de bak zo maken dat de schildpadden makkelijk in en uit het water kunnen lopen.

Steppeterrarium:
- Een steppeterrarium wordt gebruik voor reptielen uit het Middellandse-Zeegebied dus echt steppe/woestijn hagedissen. In een steppeterrarium loopt de bodem bedekking over van zand naar droge grond, steppe ligt namelijk dicht tegen de woestijn aan. Er groeien nog wel wat sterke planten, dus dat is een van de mogelijkheden bij de inrichting. Veel rotsachtige gebieden komen hier voor dus veel stenen zoals keien of leisteen past goed in dit soort terraria.
In dit soort gebieden is het erg droog dus een kleine waterplaats is genoeg, er hoeft ook niet gesproeid te worden want het regent vrij weinig. De meeste steppe/woestijn reptielen zijn niet echte klimmers, dus echte klim takken zijn niet van belang. Je zou eventueel wel wat boomstronkjes of hout stukken in het terrarium kunnen plaatsen waar de dieren op kunnen zonnen, dit is een stuk beter dan steen omdat steen veel te warm word onder een spot dan hout( reptielen hebben het soms niet door als ze verbranden dus zouden ze zich lelijk kunnen verwonden op een gloeiend hete steen). Er zijn ook wat steppe/woestijn reptielen die houden van graven om in een hol te kunnen schuilen, het is dus verstandig om een dikke laag bodem beddekking te gebruiken.

Woestijnterrarium:


- Een woestijnterrarium word gebruik voor hagedissen die in de woestijn leven, er zijn maar een aantal soorten hagedissen en slangen die in de echte woestijn leven. Zo heb je de baardagaam(pogona vitticeps) uit Australië de doorstaartagaam(Uromastyx) uit Afrika, Arabische schiereilanden en Azië of de kleine zandboa(Eryx jaculus) uit India(al leeft deze slang in zowel woestijn gebieden als bos gebieden).
Als bodembedekking wordt er alleen zand gebruikt, het is een droog terrarium dus er moet niet gesproeid worden. De water voorzieningen hangen van het dier af, bijv de zandboa(hierboven genoemd) is een water liefhebber dus daar is een grote waterbak van belang. Maar voor de baardagaam (pogona vitticeps) of de doornstaart agaam(Uromastyx) is een kleine waterbak voldoende. Je zou de bak nog een beetje in kunnen richten met wat stenen of wat hout stukken, dit kunnen ze ook gebruiken als mogelijke schuilplaats. Planten is niet nodig in dit soort terraria, al zou je wel een paar nep cactussen neer kunnen zetten(echte cactussen zouden je reptiel kunnen beschadigen).

Maak jouw eigen website met JouwWeb